Jelenlegi hely

22. A napkollektor rendszer mennyire gazdaságos?

A napkollektor rendszer gazdaságossága, a napkollektoros rendszer kiépítésére fordított költségek megtérülési idejének pontos, és felelősségteljes kiszámítása lehetetlen feladat. A napkollektor rendszerek megtérülésére vonatkozóan különböző megtérülési elméletek vannak.

A napkollektor rendszer gazdaságossága, megtérülési ideje nagyon sok tényezőtől függ, melynek egy része előre nem is látható. Tényezők, melytől a napkollektor rendszer gazdaságossága függ: mennyi áramot és gázt fogyasztottunk a napkollektor rendszer felszerelése előtt és ezeket milyen áron, mikor és milyen mértékben fognak tovább emelkedni az energia árak (áram, gáz), lesz-e és milyen lesz a gázár támogatási rendszer, állami támogatásokra mikor, kinek, és milyen mértékben lesz lehetősége, stb.

Általában a megtérülési idő 6-12 év, amely azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerünk ezt követően ingyen termeli az energiát - azonos hatásfokkal és teljesítménnyel, mint a felszerelésekor a használati utasítás betartása mellett - még minimum 13-19 évig (minimum 25 év a napkollektorunk élettartama, 15 év a gyári garancia).

Lap tetejére