Jelenlegi hely

Pelletkazán

Automatikus pelletkazánok

Az automatikus működésű lambdaszondás pelletkazán lehetővé teszi, hogy a mai energiafüggő világban egy olcsó, energiakímélő és környezetbarát fűtési megoldást alkalmazzunk.

A folyamatosan emelkedő gáz-, szén- és kőolajár, valamint a gázimportban fellépő bizonytalanságok kiküszöbölésére a legmegfelelőbb megoldás a pellet elégetésére alkalmas pelletkazán. Az automatikus pelletkazán nem csak környezetkímélő, de roppant kényelmes fűtési rendszer is egyben. A pelletkazán működése közben 20-100 % közötti teljesítményben modulál a mindenkori fűtési igényeknek megfelelően, automatikusan indítja és állítja le a pellet égetését a fűtésvezérlés utasításának megfelelően. Igény esetén SystaWEB modullal kiegészítve internetes hálózaton, vagy okostelefonon keresztül lehet vezérelni akár a kazán akár az egész épület fűtését. A pellet fűtőanyagot az épület egy megfelelően kialakított részében, pellettartályban kell tárolni. Nem szükséges közös helységben lennie a kazánnak és a pellettartálynak, hiszen az automatikus pelletadagolás megoldható távolabbi épületrészből is.

A pellettároló tartályokat az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni. Ha a pelletkazán Solar-fűtésrásegítéssel van kiegészítve, akkor természetesen lényegesen kevesebb tüzelőanyagra van szükség, így a pellet utánrendelésre is ritkábban kerül sor.

A pellet fűtőanyag nem más, mint nagy nyomáson összepréselt és kiszárított fa, illetve növényi rost., ugynevezett "energiafű" A tüzelőanyag olcsó előállítási ára lehetővé teszi, hogy a mostani fűtésköltségek töredékéért fűtsük otthonunkat és állítsunk elő használati melegvizet.

Hogyan működik az automatikus pelletkazán?

Az automatikus pelletkazán nem csak környezetkímélő, de roppant kényelmes fűtési rendszer is egyben. A pellet fűtőanyagot az épület egy megfelelően kialakított részében, pellettartályban kell tárolni. Nem szükséges közös helységben lennie a kazánnak és a pellettartálynak, hiszen az automatikus pelletadagolás megoldható távolabbi épületrészből is.

A pellettároló tartályokat az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni. Ha a pelletkazán Solar-fűtésrásegítéssel van kiegészítve, akkor természetesen lényegesen kevesebb tüzelőanyagra van szükség, így a pellet utánrendelésre is ritkábban kerül sor.

Automatikus pelletadagolás

Kazán és pellettartály közös helységben

A pellet-tárolóból egy csiga automatikusan továbbítja a fűtőanyagot a kazánba, annyit és akkor, ami a fűtéshez éppen szükséges.

Kazán és pellettároló külön helységben

Ha a pellettároló egy másik helységben van, akkor egy szivattyú (porszívó elven) gégecsövön keresztül juttatja el a pelletet a kazánhoz.

 

 

A pellet elégése során keletkező hamu a kazán aljában, egy hamutálcán gyűlik össze. Ezt mindössze néhány havonta kell üríteni.
Ez az egyetlen munka, amit el kell végezni a fűtési idény során, minden más teljesen automatikus. A pellet tartály kiürülése előtt a rendszer időben figyelmeztet, hogy ideje leadni a pellet-rendelést.

E korszerű fűtési rendszernek köszönhetően jelentős, akár 70%-os megtakarítás is elérhető

Fűtés és melegvíz-ellátás

A pelletkazán használata során a fűtési rendszerhez szükséges egy melegvíztároló tartály beszerelése. A tartály alkalmazásával, és a megfelelő hőcserélő közbeiktatásával külön energia és költség ráfordítása nélkül, ingyen lehet előállítani melegvizet.

Hogyan csökkenthetem a fűtési költséget?

A pelletkazán és a Solar-technológia együttes alkalmazásával önnek nem kell függenie a földgáz-, szén- és fűtőolajáraktól, mert fűtését és melegvíz-ellátását ez az alternatív fűtési rendszer látja el. Ezáltal a fosszilis tüzelőanyagok ilyen célú használatára nem lesz szüksége.

Költségeinek akár 50-70%-át megtakaríthatja!

A pelletkazán napkollektor rendszerrel való bővítése

A pelletkazánnal szerelt fűtési rendszerek kiegészíthetőek solar rendszerekkel. Ebben az esetben a tetőn elhelyezett napkollektorok a fűtési rendszer hőtárolóját használják és melegítik fel a benne lévő vizet. Mondhatnánk úgy is, hogy a kazánnak előmelegíti a fűtési vizet. Ezáltal melegebb víz kerül a kazánba, a tovább melegítésre kevesebb tüzelőanyagot használ fel.

Ezzel a kombinált rendszerrel a mostani költségeinek kb. 20%-a amit fűtésre fordítania kell. A rendszerek vezérlései összehangolhatóak, egymást kiegészítik, ily módon nagymértékben lehet takarékoskodni az energiafelhasználással amely jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A pellet házhozszállítása

A kazánházban (pl. pincében) elhelyezett pellet tartály 3-6m3 pellet befogadására alkalmas. A pellet tartálykocsiban érkezik, és sűrített levegő segítségével, egy vastag csövön keresztül pumpálják a tárolóba, fizikai munkavégzés nélkül.

Kinek érdemes átállni pelletkazán fűtési rendszerre?

Abban az estben ha új építésű ház épületgépészeti tervezése folyik mindenképpen ajánlott a pelletkazán fűtésben gondolkodni, mivel a rendszer beépítési ára ebben az esetben nem több mint a földgáz rendszerű fűtési rendszer kialakítási költsége.

A már meglévő melegvizes fűtési rendszer esetében a pellet fűtési rendszer megtérülését, a minél nagyobb négyzetméterű fűtendő terület pozitívan befolyásolja. Tehát, minél nagyobb a fűtendő területünk annál hamarabb térül meg a pelletkazán beépítésű fűtési rendszer.

Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani, ami mindössze 70 Ft - ba kerül. Ebből az következik, hogy a ma elérhető legolcsóbb automata fűtési rendszer a pellet fűtés!

Példa:

Egy családi ház évi fűtésigénye 12 kW teljesítmény mellett kb. 4.700 kg pellet.

A családi házas pellettartály általában 3-6 m3 fapelletet tud befogadni. Égés után m3-enként kb. 0,5-1 kg hamu keletkezik a minőségtől függően, amely a pelletkazán hamutálcájára jut. Egy 35 kW-os kazán kb. 4 hét alatt égeti el 1 m3-es fapelletet. Így takarítására ritkán kerül sor. Egy tisztítás nem több mint pár percet vesz igénybe.

Egy 150 m2 alapterületű lakófelület éves pelletszükséglete háztípustól függően:

Háztípusok pelletfelhasználás/év

Passzivház 3 kg/m2 450 kg 15 kW/m2
Alacsony energiaigényű ház 6 kg/m2 900 kg 30 kW/m2
Jól szigetelt ház 8 kg/m2 1.200 kg 40 kW/m2
Szigetelt ház 12 kg/m2 1.800 kg 60 kW/m2
Szigeteletlen ház 44 kg/m2 6.600 kg 220 kW/m2

Termékeink:

Pelletti III. lambdaszondás automatikus működésű pelletkazán

ÖkoFen EASYPELL automatikus működésű pelletkazán

Lap tetejére