Jelenlegi hely

Melegvíz-ellátás és fűtésrásegítés

Hogyan csökkenthetem fűtési költségeimet?

Ezt a kérdés sokan felteszik magukban, különösen a növekvő energiaárak, és az utóbbi idők bizonytalan gázellátása miatt. A kézenfekvő megoldás a napenergia hasznosítása.

"A világ leghatékonyabb, legmegbizhatóbb, legmagasabb energiahozamot garantáló napenergia hasznosító berendezése, a Paradigma AquaSystem napkollektor rendszer.

(Prof. Dr. Klaus Klitzing Nobel-díjas német tudós)

Napkollektor meglévő fűtésrendszerekhez

A német PARADIGMA cég Solar-technológiája segítségével a háztartás ingyenes melegvíz ellátása mellett a fűtési költségek jelentős csökkenését is elérhetjük! A napkollektor(ok) által előállított, és fel nem használt melegviz mintegy előmelegíti a radiátorokban cirkuláló vizet. Így a fűtésre jóval kevesebb energiát kell fordítani, napsütéses téli napokon akár be sem kapcsol a kazán!

A rendszer alkalmazása során fűtésének egy részét és melegvíz-ellátását a Solar rendszer biztosítja. Ezáltal a földgáz ilyen célú használatát drasztikusan csökkentheti.

Akár 40-60%-os költségmegtakarítás!

Miért kell kihasználnom a napenergia által adott lehetőséget?

 1. A hagyományos energiaforrás, azaz a fosszilis energiaforrás - szén, kőolaj, földgáz - még mindig a világ energiaszükségletének körülbelül 80%-át fedezi.
 2. Azonban a szén-, a kőolaj-, valamint a földgáz lelőhelyek, előbb-utóbb, mint minden "bánya" kimerülnek.
 3. A pesszimistább kutatási előrejelzések szerint a hagyományos energiaforrás már csak 50-70 évre elegendő.
 4. Minél kisebb mértékben áll rendelkezésemre a szén, kőolaj, földgáz, annál magasabb lesz az ára, évről-évre több pénzembe kerül.
 5. Megoldás a megújuló energia - mint a napenergia, szélenergia, vízenergia - egyre szélesebb körű és hatékony alkalmazása lesz, mert ezek az energia "lelőhelyek" - különösen a napenergia - korlátlanul rendelkezésre állnak és kimeríthetetlenek.

A napenergia árát a Nap soha nem fogja emelni!

Napkollektor és pelletkazán rendszer kombinált alkalmazása

Ha az épület fűtését teljes egészében környezetkímélő módon szeretnénk megoldani, akkor a pelletkazán a megoldás! A pellet növényi rostokból, faforgácsból, illetve úgynevezett energianövényből előállított fűtőanyag. A fosszilis tüzelőanyagokkal (szén, olaj, főldgáz) ellentétben a pellet nem terheli a környezetet több káros anyaggal és széndioxiddal, mint amennyit a növény élete során magához vett.

A pelletkazán további nagy előnye, hogy a pellet alapanyagát nem kell importálni, az helyben előállítható. A pellet-ellátás nem függ más országok gazdasági, vagy politikai döntéseitől (pl. az orosz gázellátás akadozása), továbbá nem emelkedik az ára olyan ütemben, mint a hagyományos, fogyóban lévő, fosszilis tüzelőanyagoké.

"U" vákuumcsöves napkollektor és síkkollektor összehasonlítása

Összehasonlítás "U" vákuumcsöves kollektorok és síkkollektorok 400W/m2 besugárzásnál, 2,33 m2 felületnél és 60 °C előremenő hőmérsékletnél

Felhős időben is hatékony…

Egész évben, még kedvezőtlen időjárási feltételek esetén is (pl. télen, vagy felhős égbolt mellett) a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor magasabb energiaszintet eredményez, mint a legkorszerűbb síkkollektor

Kisebb felületen nagyobb energiahozam…

Különösen kedvezőtlen időjárás mellett. (400W/m2 napsugárzás esetén, 10 °C külső hőmérsékletnél és 60 °C-os előremenő hőmérséklet mellett) a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor 40%-kal nagyobb energiahozamot biztosít, mint a piacon elérhető legjobb síkkollektor.

0 °C-nál a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor energiatermelő képessége 5,4-szer magasabb egy átlagos síkkollektorénál. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos síkkollektorból 5,4-szer akkora felület szükséges ugyanazon energiamennyiség eléréséhez.

"U" vákuumcsöves napkollektor és síkkollektor hőkamerás felvételen

A kép baloldalán síkkollektorok láthatók vörös színben, míg baloldalon az "U" vákuumcsöves kollektorok kék színűek.

Összehasonlítás 60 °C-os kollektorhőmérsékletnél és 10 °C-os külső hőmérsékletnél.

Szembetűnő a különbség:
A CPC-U vákuumcsöves kollektor teljesen hideg (kék), mialatt a síkkolektor jól láthatóan erősen felmelegszik (vörös).

Akár 40 % energia megtakarítás érhető el az "U" vákuumcsöves napkollektor alkalmazásával!

Fűtésrásegítés kiépítése

A solar rásegítéssel szerelt fűtés viszonylag egyszerűen kiegészíthető pelletkazán rendszerekkel. Ebben az esetben a tetőn elhelyezett napkollektorok a fűtési rendszer hőtárolóját használják és melegítik fel a benne lévő vizet. A pelletkazán a már előmelegített vizet fűti tovább (szükség esetén) az épület melegítéséhez szükséges hőmérsékletre, lényegesen kevesebb tüzelőanyagot használva fel.

Ezzel a kombinált rendszerrel a korábbi költség 20%-ából fedezhető a lakás fűtése!

Napkollektor pelletkazánnal kombinálva közel 80%-os megtakarítás!

A rendszerek vezérlései összehangolhatóak, egymást kiegészítik.

A napkollektoros fűtésrásegítés előnyei:

 • a napenergia teljesen ingyenes,
 • a napenergia korlátlanul rendelkezésre áll,
 • a rendszer felhős időben is működik,
 • téli időjárásviszonyok között is megfelelő hőleadási teljesítményt nyújt,
 • a melegvizet ingyenesen lehet előállítani,
 • a fűtési rendszerre nagy mértékben tud rásegíteni,
 • a feleslegesen megtermelt hőenergiát akár medencefűtésre is lehet használni,
 • a fűtési költségeit optimális esetben akár 50%-ban meg tudja spórolni,
 • a rendszer indításától pénzt spórolunk vele,
 • teljesen automatikus vezérlés,
 • meglévő fűtési rendszerébe beköthető,
 • pelletkazán rendszerrel összeépíthető,
 • megbízható német minőség,
 • kedvezményes hitellehetőség,
 • vissza nem térítendő állami támogatás lehetősége.

Paradigma Aqua Expresso rétegfeltöltős tároló processzorvezérelt frissvízmodullal

A Paradigma Aqua Expresso rétegfeltöltős tároló kimondottan a Paradigma vizes napkollektor rendszerekhez lett kifejlesztve. Maga a tároló működési elve alapján rétegfeltöltős, mivel különböző hőmérsékleti tartományokban tárolja a betáplálásra kerülő melegvizet a felhasználás szempontjai szerint. Egy betáplálási pont ami a legfelső csonk és különböző elvételi hőmérsékleteknek megfelelő csonkok - gázkazán, fűtési körök-. A napkollektoros rendszer és a biomassza kazánok - pellet, vegyestüzelés- mindíg a teljes tárolót fűtik, míg a kondenzációs gázkazán csak a tároló felső harmadát. A processzorvezérelt frissvízmodul a tároló felső részéből veszi el a forró vizet és a hőcserélőn keresztül a tároló legalsó részébe továbbítja ahol a hőmérséklet a legalacsonyabb. A frissvízmodul  a vezérlés által beállított hőmérsékletű melegvizet állítja elő mindíg az igényeknek megfelelő mennyiségben - max. 35 l/perc-. Mivel nem került tárolásra a használati melegvíz /HMV/ ezért higiénikus, nem kell tartani  a legionella veszélytől, energiatakarékos. A frissvízmodul ellentétben a hagyományos csőkígyós tárolókkal, ahol külön töltőszivattyú szükséges a HMV előállításához, lényegesen több elektromos és hőenergiát takarít meg. A rendszer méri és rögzíti a felhasznált használati melegvíz mennyiségét, amennyiben cirkuláció is ki van építve úgy a cirkulációra fordított energiát. A cirkulációs szivattyú működése programozható a felhasználói igényeknek megfelelően időprogram, vagy hőmérséklet differenciál alapján.

Inter Solar Award

2009-ben a PARADIGMA vállalat Aqua EXPRESSO napkollektoros rendszere megkapta az Inter Solar díjat!

Termékeink:

AQUA PLASMA Expresso tárolóval fűtésrásegítés és melegvíz előállítás

Fűtésrásegítés és használati melegvíz készítését segítő Aqua Plasma napkollektor rendszer Aqua Expresso rétegfeltöltős tároló processzorvezérelt frissvízmodullal

Aqua Expresso napollektor rendszer fűtésrásegítés és melegvíz ellátás

Fűtésrásegítés és használati melegvíz készítő napkollektor rendszer  Aqua Expresso II. rétegfeltöltős tároló processzor vezérelt frissvízmodullal.

CPC/TITAN Plus AquaPack - napkollektor rendszer meglévő fűtésrendszerekhez

Fűtésrásegítés és használati melegvíz készítését segítő napkollektor rendszer melegvíz tárolóval, amely a már meglévő és újonnan építhető rendszerekkel összeépíthető.

Lap tetejére