Jelenlegi hely

A Paradigma története

A Paradigma története

A Paradigma Deutschland GmbH /76307 Karlsbad Ettlinger Str. 30/  1988-ban jött létre a Ritter Csokoládé Gyár tulajdonosa, Alfréd T. Ritter úr kezdeményezésére.

A cég megalapításának legfontosabb előzménye 1986-ban történt csernobili atomerőmű katasztrófa volt. A Paradigma Deutschland GmbH több mint 25 éve környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtéstechnikai berendezések kutatására, fejlesztésére, gyártására és forgalmazására létesült. A gyártásra kerülő berendezések Németországban készülnek - a Ritter Energie- und Umwelttechnik GmbH & Co. KG Dettenhausenben lévő gyáraiban,- a legmagasabb műszaki színvonalon és minőségben. A környezetbarát technológiai rendszerek közül a legfontosabb a napkollektor rendszer, a pelletkazán és a kondenzációs gázkazán.

A Paradigma márkanév alatt gyártásra kerülő napkollektorok ún. Sydney- csöves (U-csöves) megoldásúak, amelyek a Paradigma vízzel működő speciális napkollektor rendszer meghatározó elemei. A Paradigma cég a vizes szolár rendszerekre 15 év garanciát biztosít, 25 év várható élettartalommal.

A Paradigma Pelletti III. lamdbaszondás automatikus működésű pelletkazán mikroprocesszor által vezérelt több mint 90%-os hatásfokkal üzemelő környezetbarát megújuló energiát hasznosító fűtőberendezés. Kombinált tárolóval (HMV és Puffer tároló) együtt alkalmazva a korszerű kondenzációs gázkazánokhoz hasonló fűtéskomforttal, meleg víz előállítási képességgel rendelkezik. A pellet fűtőanyag ára miatt mindezt a gázkazánoknál jelentősen olcsóbban biztosítja (kb 30-40%).

A kondenzációs kazán műszaki megoldásai miatt jelentős fűtési költség megtakarítást (akár kb.30%) eredményez a hagyományos kazánokkal szemben. A Paradigma gázkazánokra a gyártó 5 év garanciát biztosít, a 30 kW alatti kazánok esetében pedig a hőcserélőre külön 10 év a garancia.

A Paradigma rendszerek kiválóan alkalmasak passzív házak kivitelezéséhez.

Összehasonlítás más napkollektorokkal:

(Egyéb sík és vákuumcsöves kollektorokkal szemben)

Sokan a felület miatt gondolják úgy, hogy a sík kollektorok jobb hatásfokúak.

A Paradigma CPC napkollektorok felületét növeli a vákuum csövek alatt elhelyezkedő a CPC tükör felület, ami által a felület nagyobbra növelhető egy hasonló méretű sík kollektorral szemben.

Az elszennyeződést hozzák fel ilyenkor hátránynak más gyártók és forgalmazók, de a Paradigma cég erre is talált megoldást. A CPC tükör felület plasma, vagy nanotechnológiás kerámia-bevonatnak köszönhetően az eső hatására öntisztuló képességű.

A vákuumcső a vákuum miatt nem sugároz felesleges energiát a szabadba, mint a sík kollektorok. A Paradigma napkollektor ebben is eltér a többi vákuumcsöves kollektortól, mert van benne egy fényelnyelő felületen kívül egy fényvisszaverő réteg is, ami az esetleges csőből kiáramló sugárzást is visszaveri a rozsdamentes acél "U" csőre, amiben a víz kering.

Egy ellenérv, ami a hóval való takarás és ennek következtében a teljesítmény csökkenése ellen szól. A Paradigma CPC kollektorok 20 centiméternyi hó alatt is 80%-os hatásfokkal üzemelnek, mert összegyűjt minden - a havon átsugárzott - energiát is. Tudjuk, hogy a hó nem a felszínén kezd olvadni a nap melegétől.

A Paradigma rendszere nem fagyálló folyadékkal működik, mint más rendszerek, hanem vízzel és ez által éri el a legnagyobb hatásfokkülönbséget. A víz hő szállítási és hő leadási képessége sokkal jobb, mint a különböző fagyálló folyadékoké. A vizet könnyebb keringetni is, ezáltal kisebb teljesítményű keringető szivattyúra van szükség, ami áramot spórol meg a rendszer használójának, lényegesen olcsóbb és környezetbarátabb.

Mivel vizet használ a Paradigma CPC tükörrel ellátott napkollektor, közvetlenül a fűtési kör vizét tudjuk a kollektorban keringetni, így nincs szükség külön hőcserélőre sem. Ezen is spórolhatunk!

A glikolt két évente ajánlott cserélni más rendszerekben, mert a melegtől bekocsonyásodik és szépen lassan lerakódik a csövek belsejében. Valószínű, hogy az Ön fagyállós kollektora már nem azon a teljesítményen üzemel, amit a felszereléskor terveztek.

A Paradigma rendszerei bármilyen meglévő fűtési körre rácsatlakoztathatók. Könnyen és gyorsan szerelhető. Meglévő tartály esetén (ha külön HMV és fűtési köri víz tárolására alkalmas) nem kell új tartályt vásárolnia. Nem baj az sem, ha nem dupla hőcserélős, mert nem kell külön zárt rendszert kialakítani a kollektor miatt. Közvetlenül a fűtési kör vizét szállítjuk föl a kollektorokba.

A Ritter Sport Csokoládégyár Németország egyik legrégibb csokoládégyára nemrég töltötte be fennállásuk a 100. évfordulóját.

 

Lap tetejére