Jelenlegi hely

Gyakori kérdések - napkollektor

A napkollektor rendszerekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk ezen az oldalon.

Lap tetejére

A napelemes rendszer fotovillamos elven működik, tehát a napenergiát arra használja fel, hogy félvezetők segítségével feszültségimpulzust állítson elő, és ezt árammá alakítsa egy generátor segítségével.

A napkollektor rendszer szintén a napenergia hasznosításának elvén működik, azonban a napenergia segítségével a napkollektoros rendszerben lévő vizet melegíti fel. Vannak olyan napkollektor rendszerek, amelyek csak használati melegvíz előállítására alkalmasak, de vannak olyan magas technológiát képviselő napkollektor rendszerek, amelyek a felmelegített vízzel nagymértékben a fűtésre is rásegítenek azon kívül, hogy az esetleges medence fűtését is biztosítják.

A napkollektor rendszer fő elemei: maga a napkollektor, melegvíz tároló tartály, tágulási tartály, szolár vezérlés, keringető szivattyú, hőmérséklet érzékelők, keverő szelepek, egyéb kisebb kiegészítők.

A különböző napkollektor rendszerek hatásfokáról, a hatásfok kiszámításának módjáról külön cikket lehetne készíteni, mert a napkollektor hatásfoka függ a napkollektorok fajtáitól, és a különböző külső körülményektől.

A Paradigma AquaSystem "U" vákuumcsöves CPC tükörrel ellátott napkollektor hatásfoka (mérési eredményekkel igazoltan):

 • télen-nyáron: 72,5%

A síkkollektorok hatásfoka lényegesen alacsonyabb, különösen, ha egy éves viszonylatban nézzük:

 • nyáron, merőleges besugárzásnál: 75%,
 • ferde besugárzásnál: 30-50%,
 • télen: 5-10%.

A Paradigma napkollektor rendszerekre 15 év gyártói garancia van, mely egyedülálló a napkollektoros piacon.

A Paradigma a napkollektor rendszerek gyártását és folyamatos továbbfejlesztését több évtizede kiemelt feladatának tartja, ezért műszakilag kifogástalan napkollektor rendszert tud a fogyasztók rendelkezésére bocsátani. A napkollektorok minőségének összehasonlítására nemzeti minősítéseket, tanúsítványokat vezettek be. Ezek igazolják az egyes napkollektor rendszerek minőségét és hatékonyságát.

A Paradigma napkollektor rendszerek rendelkeznek többek között:

 • Solar Keymark minősítéssel,
 • DIN CERTCO tanúsítvánnyal,
 • CE engedéllyel,
 • Blauer Engel (Kék Angyal) jelzéssel,
 • elnyerték az INTERSOLÁR nagydíjat 2009-ben és 2010-ben is,
 • valamint 2010-ben elnyerték a német gazdasági Innovációs Nagydíjat.

A napkollektor Kék Angyal jelzése arról ad tájékoztatást, hogy a napkollektorok 100%-os környezetbarát anyagból, vagy egyes alkotórészei újrahasznosított termékből készültek, valamint maga a napkollektor is újrahasznosítható a szétszedhető konstrukció és az újrafelhasználható anyagok révén.

A Paradigma vákuumcsöves napkollektor azért jobb hatásfokú és jobb teljesítményű a síkkollektornál, mert a vákuumcső a vákuum miatt nem sugároz felesleges energiát a szabadba, mint a síkkollektor.

Azonban a vákuumcsöves napkollektorunk a többi vákuumcsöves napkollektortól abban tér el, hogy van benne egy fényelnyelő felületen kívül egy fényvisszaverő réteg is. Ez azért biztosít a többi vákuumcsöves kollektorhoz képest nagyobb teljesítményt és hatásfokot, mert az esetleges vákuumcsőből kiáramló sugárzást is visszaveri, visszatükrözi a rozsdamentes acél U csőre, amelyben a víz kering.

A napkollektor rendszerek felületét növeli a vákuumcsövek alatt elhelyezkedő tükrös felület (CPC tükör). Ezáltal a napkollektor felülete nagyobbra növelhető egy hasonló méretű síkkollektorral, vagy CPC tükör nélküli vákuumcsöves kollektorral szemben. Ez magasabb hatásfokot, és magasabb teljesítményt biztosít.

A napkollektor CPC tükre optimalizált formájú, időjárásálló, nanotechnológiás kerámia bevonatú (eső hatására öntisztuló képességű), nagy fényvisszaverő képességű. A napkollektoron lévő CPC tükör optimális tükörgeometriája biztosítja szinte egyedülállóan, hogy a direkt és a szórt napfény akár kedvezőtlen besugárzási szögnél is éppen a napkollektor vákuumcsövének abszorbeálló rétegére essen. Ez jelentősen megnöveli a napkollektor energiahozamát.

Egy 4,5 m²-es Paradigma CPC vákuumcsöves napkollektor 25 év alatt minimum 70.735 kWh energiát állít elő. A napkollektor rendszerrel előállított energia egy 2-3 fős háztartás melegvíz szükségletét majdnem 100%-ban biztosítja a nyári hónapokban, éves szinten pedig a melegvíz ellátás 60-70%-át.

Ez azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerrel előállított energiával évente körülbelül 1,2 kg kéndioxidot, 0,7 kg NO-t, és 1.000 kg (1 tonna) széndioxid kibocsátását kerülhetjük el egy háztartásban.

Tulajdonképpen a Paradigma napkollektor az első olyan vákuumcsöves napkollektor, amelyik megfelelt az EN 12975 szerinti jégeső tesztnek. Ezt a TÜV Rheinland is megerősítette. Ezért a Paradigma külön 10 év garanciát ad a napkollektorok vákuumcsöveire, illetőleg a jég és a fagy okozta esetleges üvegtöréseket megtéríti.

A Paradigma vákuumcsöves napkollektor rendszer nem fagyálló folyadékkal működik, mint más napkollektor rendszerek, hanem vízzel, mert ezzel éri el a legnagyobb hatásfok különbséget. A víz hő szállítási és hő leadási képessége sokkal jobb, mint a különböző fagyálló folyadékoké. A napkollektor rendszerekben a vizet könnyebb keringetni is, ezáltal kisebb teljesítményű keringető szivattyúra van szükség, amellyel villamos energiát (áramot) spórol a napkollektor rendszer használója.

Nincs szükség külön hőcserélőre sem, mert a napkollektorunk vizet használ, ezáltal közvetlenül a fűtési kör vizét tudjuk a napkollektor rendszerben keringetni. Ezen is spórolhatunk!

A vákuumcsöves napkollektor azért működik vízzel, mert a víz az ideális hővezető. A melegvíz előállítását és a részben szolár fűtést szolgáló napkollektoros rendszereket Közép-Európában eddig a fagybiztonság érdekében víz-glikol keverékkel töltötték fel. A víz, mint hővezető a víz-glikol keverékkel szemben számos előnnyel rendelkezik, és ez az előny növeli a napkollektor rendszer hatásfokát. A nagyfokú kémiai tartósság, a nagyfokú hőmérsékleti állandóság, a magas hőkapacitás, az alacsony viszkozitás, az egyszerű hozzáférhetőség és az alacsony ár terén a tiszta víz felülmúlja a glikol keveréket.

A vízzel működő Paradigma napkollektorból télen nem kell leengedni a fűtővizet, és ennek ellenére a napkollektorban a víz nem fagy meg a napkollektorok teljesen új fagyvédelmi koncepciója révén. A napkollektor speciális keringető rendszere gondoskodik arról, hogy a fagyos éjszakákon mindig csak éppen annyi hő legyen elosztva a napkollektor csővezetékrendszerében, amely a befagyást biztosan meggátolja.

A napkollektor fagyvédelmi koncepciójának alapfeltétele: minimális hőveszteség fagyos külső hőmérséklet esetén. A Paradigma vákuumcsöves napkollektorok ennek a feltételnek tökéletesen megfelelnek. A hagyományos síkkollektorok hővesztesége például azonos körülmények között 4-5 faktorral magasabb.

A napkollektor energetikai szempontból történő vizsgálata az alábbi eredményt hozta:

A szolárszivattyú működési ideje a hagyományos Delta-T-szabályozott víz-glikol rendszerekben évente 1500-2000 órát tesz ki. A Paradigma napkollektor vízrendszereinél a működési idő a készüléktől függően évi 600-900 órára redukálódik. A vizes napkollektor rendszer optimalizált időszakos működésének, a víz csekély ellenállásának és nagyfokú meleg szállító képességének köszönhetően lényegesen kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos szabályozású glikol keverékes napkollektor berendezés.

A fagyvédelmi-funkció biztosítására a napkollektorhoz tartozó tartozó speciális tároló által egy egész év során a tetőre szállított hőmennyiség a napkollektor hozamának csupán 2-3%-os tartományában található (mérési eredmények Németországban, Würzburgban). Már egy hagyományos melegvíz tároló pincei környezetének leadott hővesztesége is ennek az értéknek több, mint a tízszeresét teszi ki azonos időtartam alatt.

A napkollektor rendszerek fagyvédelmi koncepciójának kifogástalan működése számos átfogó kültéri, valamint a Stuttgarti Egyetem ITW szakának hűtőkamrájában végzett vizsgálatok során, 15 méternyi vezeték és tartósan fagyos környezet esetén, -25 C-ig, egyértelműen beigazolódott, hogy a napkollektor rendszerben nem fagy meg a fűtővíz. Németországban - mely hazánktól északabbra fekszik - a kemény téli mindennapokban is már több, mint 60.000 napkollektor rendszernél beváltnak minősült a fagyvédelmi koncepció.

A napkollektor rendszer fagyvédelmi garanciája azt jelenti, hogy ha egy Paradigma napkollektor rendszernél az óvintézkedések és a használati utasítás összes feltételének teljesítése ellenére esetlegesen mégis fagykár lép fel a napkollektor rendszerben, akkor a gyártó Paradigma cég természetesen magára vállalja a felmerülő költségeket.

A napkollektor napenergiát termelő felülete nem szennyeződik el, ezért a napkollektort slaggal lemosni, seprűvel leseperni, stb. nem kell. Ennek az oka, hogy a napkollektor tükröző felülete olyan nanotechnológiás kerámiabevonattal van ellátva, amely az eső hatására öntisztuló képességgel rendelkezik.

A Paradigma napkollektor rendszerre 15 év garanciát ad a gyártó, a napkollektor rendszer élettartama minimum 25 év. Németországban a Paradigma napkollektoros rendszerekre bevezetés alatt áll a 25 év élettartam garancia. Ez azt jelenti, hogy a napkollektor rendszer minimum 25 évig probléma mentesen üzemel a használati utasítás maradéktalan betartása mellett. Ezt követően, amennyiben a napkollektor rendszer egyes elemei esetleg nem működnek előírásszerűen, akkor azok cseréjével a napkollektor ismételten az eredeti funkcióját tudja betölteni.

A napkollektor rendszer karbantartása és ellenőrzése bizonyos időközönként szükséges. Mivel a napkollektor rendszer vízzel működik, ezért a karbantartás feladatkörének ellátásakor nincs szükség a glikol keverék éves vizsgálatára és annak időigényes kezelésére (cseréjére, amely évente, két évente több tízezer forintba kerül: 10-25 ezer forint kiszállási díj + a szükséges mennyiségű fagyálló folyadék ára).

Más napkollektor rendszerekben a glikolt két évente ajánlott cserélni, mert a melegtől bekocsonyásodik és lerakódik a napkollektor csövek belsejében. Ezáltal a napkollektor nem azon a teljesítményen üzemel, mint azt a napkollektoros rendszer felszerelésekor tervezték.

A napkollektor rendszer gazdaságossága, a napkollektoros rendszer kiépítésére fordított költségek megtérülési idejének pontos, és felelősségteljes kiszámítása lehetetlen feladat. A napkollektor rendszerek megtérülésére vonatkozóan különböző megtérülési elméletek vannak.

A napkollektor rendszer gazdaságossága, megtérülési ideje nagyon sok tényezőtől függ, melynek egy része előre nem is látható. Tényezők, melytől a napkollektor rendszer gazdaságossága függ: mennyi áramot és gázt fogyasztottunk a napkollektor rendszer felszerelése előtt és ezeket milyen áron, mikor és milyen mértékben fognak tovább emelkedni az energia árak (áram, gáz), lesz-e és milyen lesz a gázár támogatási rendszer, állami támogatásokra mikor, kinek, és milyen mértékben lesz lehetősége, stb.

Általában a megtérülési idő 6-12 év, amely azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerünk ezt követően ingyen termeli az energiát - azonos hatásfokkal és teljesítménnyel, mint a felszerelésekor a használati utasítás betartása mellett - még minimum 13-19 évig (minimum 25 év a napkollektorunk élettartama, 15 év a gyári garancia).

Magyarországon sajnos elterjedt nézet, hogy a napkollektor rendszerek drágák és soha nem fognak megtérülni. Egy kiváló minőségű napkollektor rendszer valóban nem olcsó, azonban az élettartama, valamint a gyári garanciája sokkal hosszabb idejű, mint az alacsonyabb áron elérhető napkollektoroknak, melyeknek garanciája és élettartama lényegesen rövidebb. Ebből az következik, hogy a kiváló minőségű napkollektor rendszer megtérülési ideje valóban hosszabb lehet, mint az alacsonyabb áron kapható napkollektoroké, azonban megtérülési időt követően sokkal hosszabb ideig fogja még ingyen termelni az energiát ugyanazzal a hatásfokkal és ugyanazzal a teljesítménnyel, mint amely a felszerelésekor volt.

Általában jelenleg 6-12 éves megtérülési idővel lehet számolni, amely azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerünk ezt követően ingyen termeli az energiát - azonos hatásfokkal és teljesítménnyel, mint a felszerelésekor a használati utasítás betartása mellett - még minimum 13-19 évig (minimum 25 év a napkollektorunk élettartama, 15 év a gyári garancia).

Általános elv azonban, hogy minél nagyobb volt az energia fogyasztás a hagyományos energiából a napkollektor rendszer telepítése előtt, annál hamarabb térül meg a napkollektor rendszer beruházási költsége.

A napkollektor rendszer által megtermelt napenergia hasznosítása több területen lehetséges:

 • használati melegvíz előállítása,
 • épületek fűtése, fűtés rásegítése,
 • uszoda, medence fűtése,
 • épületek hűtése.

A napkollektoros rendszereket a háztartások általában három területen használják:

 • használati melegvíz előállítás,
 • fűtés rásegítés,
 • medence fűtés.

A felmérések alapján leggyakrabban magánszemélyek használnak napkollektor rendszereket használati melegvíz készítésre, és/vagy fűtés rásegítésre, és/vagy medence fűtésre. Különösen az alacsony energiájú épületekkel rendelkező magánszemélyeknél figyelhető meg a napkollektoros rendszer kombinált használata.

Kempingek esetében a napkollektor rendszer a használati melegvíz előállítása szempontjából kiemelkedően gazdaságosan tud működni.

Szállodáknál, hoteleknél nagyon gyakori megoldás, hogy a napkollektoros rendszert kombináltan használják használati melegvíz készítésére, medence/uszoda fűtésére, valamint fűtésrásegítésre. Nyugat-Európában pedig már egyre jobban terjed az a megoldás, hogy a napkollektor rendszert a szálloda, hotel épületének hűtésére is használják, kiváltva ezzel a nagy villamos energia igényű légkondicionáló berendezéseket.

A különböző sportlétesítmények esetében a napkollektoros rendszer rendkívül gazdaságosan használható használati melegvíz előállítására, de még akár jégpálya készítésére is, amennyiben a olyan napkollektor rendszer kiépítésére került sor, amely adszorpciós hűtővel kombinált.

Áruházak, bevásárló központok, irodaházak, ipari üzemek esetében a napkollektor rendszer minden kombinációja (használati melegvíz készítés, fűtésrásegítés, hűtés) egyre inkább elterjedőben van.

A napkollektoros rendszer telepítése minden időpontban, szinte mindenhol ésszerű és gazdaságos döntés. A napkollektor a beüzemelésétől kezdve már ingyen termeli az energiát, amellyel a napkollektor rendszer tulajdonosa jelentősen csökkenti tudja az energia számláit.

A napkollektoros rendszer beépítése célszerű:

 • Új ingatlan építésekor, mert már a tervezéskor kell gondolni a később esedékes üzemeltetési költségekre, és a lehetséges energiamegtakarításra.
 • Régi ingatlan korszerűsítésénél.
 • Természetesen abban az esetben is célszerű beépíteni a napkollektor rendszert, ha az ingatlan egyéb részeit nem korszerűsítik, de a tulajdonos az üzemeltetési költségeket hosszú távon jelentősen csökkenteni akarja.