Jelenlegi hely

Melegvíz-ellátás

Melegvíz előállítása napenergia hasznosításával, "U" vákuumcsöves napkollektor segítségével

A korlátlanul rendelkezésre álló napenergia hasznosításával egy háztartás teljes melegvíz ellátását biztosítani lehet. A napkollektor még felhős napokon is képes előállítani a szükséges mennyiségű melegvizet, szemben a korábban használt, mára azonban már elavult síkkolektor rendszerekkel, melyek csak napsütéses időben működtek hatékonyan.

Miért kell kihasználnom a napenergia által adott lehetőséget?

  1. A hagyományos energiaforrás, azaz a fosszilis energiaforrás - szén, kőolaj, földgáz - még mindig a világ energiaszükségletének körülbelül 80%-át fedezi.
  2. Azonban a szén-, a kőolaj-, valamint a földgáz lelőhelyek, előbb-utóbb, mint minden "bánya" kimerülnek.
  3. A pesszimistább kutatási előrejelzések szerint a hagyományos energiaforrás már csak 50-70 évre elegendő.
  4. Minél kisebb mértékben áll rendelkezésemre a szén, kőolaj, földgáz, annál magasabb lesz az ára, évről-évre több pénzembe kerül.
  5. Megoldás a megújuló energia - mint a napenergia, szélenergia, vízenergia - egyre szélesebb körű és hatékony alkalmazása lesz, mert ezek az energia "lelőhelyek" - különösen a napenergia - korlátlanul rendelkezésre állnak és kimeríthetetlenek.

A napenergia árát a Nap soha nem fogja emelni!

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Egyszerűen fogalmazva a különbség az, hogy a napelemek - úgynevezet fotovoltaikus elven - elektromos áramot termelnek a nap fényének hatására.

A napkollektorok ezzel szemben a nap sugárzását hasznosítva hőenergiát, gyakorlatban melegvizet állítanak elő.

PARADIGMA "U" vákuumcsöves napkollektorok

A német PARADIGMA cég napkollektorai télen-nyáron biztosítják egy épület melegvíz-ellátását, és a fel nem használt melegvizet - a megfelelő rendszerek kiépítésével - akár a fűtés rásegítésére is használni tudják.

A Solar rendszer egyik fő eleme az "U" vákuumcsöves napkollektor, mely általában a tetőn, bizonyos esetekben az oldalfalon kerül elhelyezésre. A PARADIGMA cég 10 év garanciát ad törés és vákuumvesztés esetén!

Másik fő elem a melegvíztároló tartály - ezt fagymentes helyre, pl. pincébe telepítik - mely a megfelelő hőcserélő segítségével, külön energiaráfordítás nélkül tárolja a melegvizet.

"U" vákuumcsöves napkollektor és síkkollektor összehasonlítása

Összehasonlítás "U" vákuumcsöves kollektorok és síkkollektorok 400W/m2 besugárzásnál, 2,33 m2 felületnél és 60 °C előremenő hőmérsékletnél

Felhős időben is hatékony…

Egész évben, még kedvezőtlen időjárási feltételek esetén is (pl. télen, vagy felhős égbolt mellett) a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor magasabb energiaszintet eredményez, mint a legkorszerűbb síkkollektor

Kisebb felületen nagyobb energiahozam…

Különösen kedvezőtlen időjárás mellett. (400W/m2 napsugárzás esetén, 10 °C külső hőmérsékletnél és 60 °C-os előremenő hőmérséklet mellett) a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor 40%-kal nagyobb energiahozamot biztosít, mint a piacon elérhető legjobb síkkollektor.

0 °C-nál a CPC tükörrel ellátott vákuumcső kollektor energiatermelő képessége 5,4-szer magasabb egy átlagos síkkollektorénál. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos síkkollektorból 5,4-szer akkora felület szükséges ugyanazon energiamennyiség eléréséhez.

"U" vákuumcsöves napkollektor és síkkollektor hőkamerás felvételen

"U" vákuumcsöves napkollektor és síkkollektor hőfelvételen

A kép baloldalán síkkollektorok láthatók vörös színben, míg baloldalon az "U" vákuumcsöves kollektorok kék színűek.

Összehasonlítás 60 °C-os kollektorhőmérsékletnél és 10 °C-os külső hőmérsékletnél.

Szembetűnő a különbség:
A CPC-U vákuumcsöves kollektor teljesen hideg (kék), mialatt a síkkolektor jól láthatóan erősen felmelegszik (vörös).

Akár 40 % energia megtakarítás érhető el az "U" vákuumcsöves napkollektor alkalmazásával!

"A világ leghatékonyabb, legmegbizhatóbb, legmagasabb energiahozamot garantáló napenergia hasznosító berendezése." -
Paradigma AquaSystem napkollektor rendszer.

(Prof. Dr. Klaus Klitzing Nobel-díjas német tudós)

Termékeink:

CPC Star Azzurro - fűtésrásegítés, melegvíz ellátás

Melegvíz készítését elősegítő napkollektor rendszer melegvíz tárolóval, amely a már meglévő és újonnan építhető rendszerekkel összeépíthető.

Lap tetejére