Jelenlegi hely

Alternatív energia

Néhány szó az alternatív energia költségkímélő felhasználásáról…

A mai környezettudatos gondolkodás egyre inkább előtérbe helyezi a megújuló energiaforrások felhasználását. Ezek az erőforrások az ország bármely pontján, korlátlanul a rendelkezésünkre állnak. Különösen a napenergia kiaknázása fontos feladat napjainkban. Ennek az erőforrásnak a felhasználásával, nemcsak elektromos energiát, hanem melegvizet is elő lehet állítani.

 • Tudta-e Ön, hogy éves energiafelhasználásának 3/4-ét a fűtés és a melegvíz előállítása teszi ki?
 • Tudta-e Ön, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával a fűtési költségeinek jelentős részét megtakaríthatná?

Alternatív energia alternatívák…

Alternatív energia a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy mint : napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia.

Megújuló energia a különböző növényekből, növényi hulladékokból előállított energia alapanyag, amely lehet fa, fahulladék, biomassza stb.

A különféle energianövények minimális gondozást igényelnek 10-15 éven keresztül teremnek évente átlagosan két alkalommal lehet betakarítani.

Előállításuk alapján a legismertebb a különböző fahulladékból és fa alapanyagból előállított fapellet, energianövényekből energiafűzből és energiafűből előállított pellet, valamint a biomassza.

Alternatív energiaforrás az az energiahordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének (fosszilis tüzelőanyagok) alternatívájaként valamilyen energiát tudunk kinyerni. Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy nem okoznak környezeti szennyezést.

Miért az alternatív energia az én "alternatív energia" forrásom?

 1. Az ipari civilizáció egyre nagyobb és fokozottabb ütemben használja fel a hagyományos energiaforrás fajtákat - mint a szén, a kőolaj, a földgáz.
 2. Az energiafogyasztás rohamos növekedése 40 évvel ezelőtt rádöbbentette a világot, hogy a hagyományos energiaforrások hátrányai:
  • súlyos környezeti károsodásokat okoznak, mint amilyen az üvegház hatás, légszennyezés, egyéb környezeti szennyezések…
  • kimerülőben vannak a készletek, és ez az ipari fejlődést akadályozza.
 3. Ekkor kezdtek el kiemelt figyelmet fordítani az alternatív energia, vagy megújuló energia hasznosítási lehetőségeinek feltárására.
 4. Az alternatív energia, vagy megújuló energia fajták közül a legismertebbek:
  • a napenergia,
  • a szélenergia,
  • a vízenergia,
  • a geotermikus energia,
  • és hulladékokból nyert energia.
 5. Az alternatív energia, vagy megújuló energia korlátlanul rendelkezésemre áll, csak hasznosítanom kell.
 6. Az alternatív energia, vagy megújuló energia kihasználása csak egy alkalommal jelent nagyobb kiadást a számomra.
 7. Az alternatív energia, vagy megújuló energia ezt követően gyakorlatilag ingyenesen és korlátlanul a rendelkezésemre áll, nem kell azon mérgelődnöm, hogy ebben az évben is már sokadik alkalommal emelték fel jelentősen a szén, a gáz, a kőolaj árát.

Az alternatív energia, vagy megújuló energia gyűjtőfogalom:

Az alternatív energia, vagy megújuló energia gyűjtőfogalom, melyek alatt az alábbi energiaforrásokat értjük:

 • napenergia,
 • szélenergia,
 • biomassza,
 • geotermikus energia,
 • óceánok energiája (sarki jég, ár-apály, hullám, só koncentráció különbség, hőgradiens)
 • vízenergia.

Megújuló energiát hasznosító eszközök:

Pelletkazán

Jó hatásfokkal, jól vezérelhető, teljes komfortot biztosító megoldás. A pellet őrölt fa nagy nyomással történő összepréselésével keletkezett tüzelőanyag, ami leginkább a nyúltápra hasonlít. Mivel kis szemcsenagyságú, adagolható vákuum és egyéb mechanikus megoldások segítségével, sőt akár több köbméteres tárolókból is "etethető" a pelletkazán, ezzel biztosítható az akár több éves tüzelőanyag tárolása is.

A pelletkazán és a tárolója akár több tízméteres távolságra is lehet egymástól, a már meglévő ingatlan helyigényének maximális kihasználása érdekében, de új ingatlan tervezése során az ideális tervezési és kivitelezési munkálatokat is megkönnyíti.

Tovább a pelletkazán oldalra…

Pelletkandalló

Fűtés és fűtés rásegítés pelletkandalló és hagyományos kandalló segítségével. Exkluzív megjelenése mellett az úgynevezett "vizes" kandalló önálló fűtési rendszerként is alkalmazható, de meglévő rendszerébe is beköthető puffertartály alkalmazásával, mely az egyenletes, komfortos fűtést biztosítja.

A kandallók, mint önálló fűtési berendezések saját programozható vezérléssel vannak ellátva a megfelelő hőmérséklet beállítása érdekében, de egyéni igényeknek megfelelően akár távvezérlés is megoldható.

Az exkluzív megjelenésű kandallók kiválóan megfelelnek a kor modern követelményeinek, akár egy vendéglátóhelység, akár otthona hangulatát tudja emelni vele.

Tovább a pelletkandalló oldalra…

Napkollektor

A napkollektorok melegvizet állítanak elő a napfény energiájából igen jó hatásfokkal. A melegvizet a háztartásainkban felhasználjuk a szociális helyiségeinkben és a fűtésrendszerekben.

A megújuló energiák felhasználása érdekében előbb megalkotásra kerültek a síkkollektorok, később a jobb hatásfokú vákuumos síkkollektorok, ezek után a vákuumcsöves napkollektorok. A vákuumcsöves napkollektorok fejlesztésének eredménye az "U" vákuumcsöves kollektorok, amelyben már a korábbi hiányosságok kiküszöbölésre kerültek, többek között a speciális hőátadó közegek kiiktatásával. A hatásfok növelése érdekében a kollektorok CPC tükörrel lettek ellátva, ami a napsugárzást minden irányból a kollektor "U" vákuumcsöveire irányítja. A "U" vákuumcsöves kollektorok közvetlenül a fűtési rendszerre kerülnek bekötésre puffertartály alkalmazásával.

A napkollektoros rendszerek értékmérője az a százalékban kifejezett érték, ami megmutatja, hogy éves szinten mekkora arányban tudja kiváltani a hagyományos energiát.

Tovább a melegvíz-ellátás oldalra…

Kombinált rendszerek - fűtés és melegvízellátás

A fenti rövid ismertetőkben felfedezhető a puffertartály szó aláhúzva. Ennek oka, hogy azoknak az eszközöknek a közös "találkozási pontja" a puffertároló, azaz a tartály. Tehát jól házasítható a meglevő gázkészülék, a napkollektorral, vagy pelletkazán a napkollektorral, vagy a pelletkandallóval, különleges esetekben akár mindegyik. Mivel egy cég, a PARADIGMA termékeiről van szó így a vezérlésük is egyszerűbbé és komfortosabbá teszi használatukat, nem fordulhat elő, hogy a különböző berendezések használatuk során rontják egymás teljesítményét.

Természetesen a már meglevő fűtésrendszerek is illeszthetők a megújuló energiaforrásokat alkalmazó eszközökhöz. Gyakorlatilag minden megoldható, csak az igényeknek megfelelően át kell gondolni a kezdeti lépésektől kiindulva a tervezésen keresztül a megvalósításig.

Amennyiben a fenti sorok felkeltették érdeklődését, úgy várjuk jelentkezését elérhetőségünk valamelyikén. Kérésre segítünk a tervezésben és a teljes körű kivitelezést is biztosítjuk a garanciális feltételek biztosítása érdekében.

Tovább a "fűtés és melegvíz-ellátás" oldalra…

Érdekességek a napenergia hasznosításnak történelméből

Az alternatív energia hasznosítása során a legnagyobb léptékű előrehaladás a napenergia hasznosítása terén valósult meg.

Az ókorban a napenergia segítségével gyújtották meg az olimpiai lángot: A Nap sugarait síktükörrel, vagy egy parabola profilba hajtott tükörrel összegyűjtötték egyetlen pici területre.

Nagyon régóta használt módja a napenergia hasznosítása a kertészetben: a fagyra érzékeny növények üveggel, vagy fóliával történő letakarása által. A Nap sugarainak nagy része átmegy az üvegen és felmelegíti a talajt, amely kisebb frekvencián bocsát ki sugárzást. Ezt a sugárzást pedig a fólia, vagy az üveg visszatartja.

Ma már a napenergia hasznosítására tudnak olyan naperőművet építeni, amely akár egy 1 millió lakosú város energiaszükséglet fedezését kielégíti.

 

Lap tetejére