Jelenlegi hely

23. A napkollektor rendszernek mennyi a megtérülési ideje?

Magyarországon sajnos elterjedt nézet, hogy a napkollektor rendszerek drágák és soha nem fognak megtérülni. Egy kiváló minőségű napkollektor rendszer valóban nem olcsó, azonban az élettartama, valamint a gyári garanciája sokkal hosszabb idejű, mint az alacsonyabb áron elérhető napkollektoroknak, melyeknek garanciája és élettartama lényegesen rövidebb. Ebből az következik, hogy a kiváló minőségű napkollektor rendszer megtérülési ideje valóban hosszabb lehet, mint az alacsonyabb áron kapható napkollektoroké, azonban megtérülési időt követően sokkal hosszabb ideig fogja még ingyen termelni az energiát ugyanazzal a hatásfokkal és ugyanazzal a teljesítménnyel, mint amely a felszerelésekor volt.

Általában jelenleg 6-12 éves megtérülési idővel lehet számolni, amely azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerünk ezt követően ingyen termeli az energiát - azonos hatásfokkal és teljesítménnyel, mint a felszerelésekor a használati utasítás betartása mellett - még minimum 13-19 évig (minimum 25 év a napkollektorunk élettartama, 15 év a gyári garancia).

Általános elv azonban, hogy minél nagyobb volt az energia fogyasztás a hagyományos energiából a napkollektor rendszer telepítése előtt, annál hamarabb térül meg a napkollektor rendszer beruházási költsége.

Lap tetejére