Jelenlegi hely

24. Milyen célra használható a napkollektor rendszer?

A napkollektor rendszer által megtermelt napenergia hasznosítása több területen lehetséges:

  • használati melegvíz előállítása,
  • épületek fűtése, fűtés rásegítése,
  • uszoda, medence fűtése,
  • épületek hűtése.

A napkollektoros rendszereket a háztartások általában három területen használják:

  • használati melegvíz előállítás,
  • fűtés rásegítés,
  • medence fűtés.

A felmérések alapján leggyakrabban magánszemélyek használnak napkollektor rendszereket használati melegvíz készítésre, és/vagy fűtés rásegítésre, és/vagy medence fűtésre. Különösen az alacsony energiájú épületekkel rendelkező magánszemélyeknél figyelhető meg a napkollektoros rendszer kombinált használata.

Kempingek esetében a napkollektor rendszer a használati melegvíz előállítása szempontjából kiemelkedően gazdaságosan tud működni.

Szállodáknál, hoteleknél nagyon gyakori megoldás, hogy a napkollektoros rendszert kombináltan használják használati melegvíz készítésére, medence/uszoda fűtésére, valamint fűtésrásegítésre. Nyugat-Európában pedig már egyre jobban terjed az a megoldás, hogy a napkollektor rendszert a szálloda, hotel épületének hűtésére is használják, kiváltva ezzel a nagy villamos energia igényű légkondicionáló berendezéseket.

A különböző sportlétesítmények esetében a napkollektoros rendszer rendkívül gazdaságosan használható használati melegvíz előállítására, de még akár jégpálya készítésére is, amennyiben a olyan napkollektor rendszer kiépítésére került sor, amely adszorpciós hűtővel kombinált.

Áruházak, bevásárló központok, irodaházak, ipari üzemek esetében a napkollektor rendszer minden kombinációja (használati melegvíz készítés, fűtésrásegítés, hűtés) egyre inkább elterjedőben van.

Lap tetejére